sâmbătă, 19 mai 2007

Bine că noi avem marinari

"Paradis în sărăcie"

Intr-o studiu al ECA International preluat de site-ul hotnews.ro, Harare, capitala Zimbabwei, este declarat cel mai scump oraş din lume, după ce la ediţia precedentă ocupa doar locul 57. Următoarele oraşe menţionate sînt Luanda (Angola), Oslo, Moscova, Kinshasa (R.D. Congo), Stavanger (Norvegia), Copenhaga, Seul, Libreville (Gabon) şi Tokyo.
Cum s-a ajuns ca cele mai scumpe oraşe din lume să fie în nişte ţări foarte sărace? Răspunsul e relativ simplu. De vină e în principal inflaţia galopantă din statele respective. Haosul creat de creşterea preţurilor duce la apariţia de situaţii ciudate şi controversate. Astfel, după ce au lucrat o lună de zile la o fermă, salariaţii respectivi au fost plătiţi conform contractului încheiat, însă cu remuneraţia dată le ajungea doar să cumpere un cotidian local. Nimic nu are valoare, banii plătiţi pentru două conserve de fasole şi o sticlă de bere fiind suficienţi pentru achitarea unui abonament de trei luni la Harare Club, un loc exclusivist destinat elitei din capitala ţării. Potrivit unor economişti inflaţia va ajunge la finalul anului de 15000%. Iar Preşedintele Mugabe (foto), singurul conducător al Zimbabwei de la proclamarea independenţei, în anul 1980, consideră că doar sancţiunile impuse de ţările dezvoltate sînt singurele responsabile pentru această stare a economiei.
Păi dacă ei sînt conduşi de un economist absolvent al London University şi au ajuns în starea în care sînt, eu ce să cer de la un marinar?

Niciun comentariu: